De 2 blokken of katrollen voor de giek en de fokkeboom


Na het maken van de rondhouten ga ik de twee blokken maken, die aan de uiteinden van de giek en de fokkeboom komen te hangen. Het maken van zulke blokken wordt helemaal uit de doeken gedaan door Gary Webb zelf, die er een video over heeft gemaakt: DIY Blocks.

 

Met dit als leidraad heb ik een gebruikte verfkwast opgezocht, er de steel van af gezaagd en verder deze video gevolgd.


 

 

 

 

 

 

 

Op de steel van de verfkwast, die 8 mm dik is (toeval?) heb ik twee buitenlijnen getrokken, die 8 mm uit elkaar liggen en een op 12,5 mm vanaf het uiteinde. Deze bepalen de afmetingen van het totale blok. Op 5 mm vanaf de onderkant komt een gaatje van 1 mm, dat daarna wordt opgeboord tot 3 mm. Totale hoogte van het blok is 12 mm.

  

 

Vervolgens worden volgens de potloodlijnen de binnenste twee zaagsneden gemaakt tot aan het 3-mm gat en dit wordt nog netter bijgewerkt met een dun en plat houtvijltje.

 

De buitenste twee zaagsneden worden hierna gezaagd. Verder heb ik een dun latje hardhout van 3 x 3 mm gezaagd, waarvan een uiteinde glad halfrond wordt gevijld. Dit wordt zo dadelijk in de 3 mm brede sleuf gelijmd met 10-secondenlijm, zodanig, dat er een opening van 3 mm hoogte over blijft. Hierdoor gaat straks de schoot lopen, over het afgeronde uiteinde van het middenbalkje. In een echt blok zit een schijf, die vrij kan ronddraaien, maar dat is hier echt niet haalbaar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het middenbalkje, klaar om in te lijmen.

 

 

 

 

 

Dié zit!

 

Nu de boel verder dwars doorzagen en dan valt het blok-in-wording los van de rest. Ook het ingelijmde latje wordt gelijk aan de bovenkant afgezaagd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zou hier misschien de benaming 'blok' van af komen?

 

Het blokje wordt rechtop gezet en in de bovenzijde worden tot op halve hoogte twee 1-mm gaatjes geboord, waarin later met 10-secondenlijm een stalen U-oog gelijmd wordt, waarmee het blok aan de giek of aan de fokkeboom komt te hangen. 

 

 

 

 

 

 

 

Het model zit er al een beetje in, alleen nu een nog wat vriendelijker vorm eraan geven; dat oogt wat beter.

 

 

 

 

 

En dit alles maal twéé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle hoeken worden flink afgerond en gevijld en geschuurd.

 

 

 

 

 

 

 

We zijn er bijna, nog een ietsiepietse ronder . . .

 

 

 

 

 

 

 

Voorlopig is dit het eindresultaat, nu alleen nog beitsen in de kleur van de rondhouten en 2x blank aflakken.