Boottillers


Ik ga twee tillers maken om mijn boot mee uit het water te halen, als ik er op de normale manier niet bij kan. Als ik op een steiger sta of aan de wal en de boot ligt te laag voor mij, dan is het wel handig als mijn armen een verlengstuk hebben. Daardoor hoef ik dan niet diep te bukken en loop ik niet het risico, mede door het extra gewicht van de boot, dat ik voorover de plomp in tuimel.  En aan de mast omhoog trekken is geen optie.


 

 

 

 

 

Met een paar simpele zaken is dat zo gepiept. Twee balkjes, twee restanten lint voor rolluiken, twee stenen van ca. 70 gram, twee stukjes nylon koord, enkele schroefjes plus revetten en wat epoxylijm.


 

 

 

 

 

 

Dit is het principe:

 

Aan beide balkjes zijn de linten bevestigd met schroefjes, zodat je twee lange open lussen hebt. In het midden hangt een steen, die zorgt dat het lint gestrekt in het water zakt en niet gaat drijven. De lussen worden aan beide uiteinden onder de boot door gehaald, waardoor deze vervolgens zonder problemen uit het water getild kan worden. En dank zij mijn wonderbaarlijke tekentalent zie je waarschijnlijk wat ik bedoel.

 

 


Om mogelijke misverstanden te voorkomen: zó dus.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een steen zorgt er voor dat het lint rechtstandig in het water zakt.


 

 

 

 

 

De bevestiging van het lint met twee schroeven en revetten.

 

 

 

 

 

De steen glijdt over het lint en hang dus altijd in het midden van de lus.


Klusje geklaard!