Topzeil


 

 

 

 

 

 

Het topzeil is een driehoekig zeil waarvan de tophoek hoog in de masttop bevestigd is, boven het grootzeil. Een topzeil kan gebruikt worden op een schip met gaffel, het zeil wordt dan bevestigd tussen de mast en gaffel. De gaffel is het rondhout aan de bovenzijde van het zeil. Een topzeil is ook mogelijk boven een sprietzeil.

 

Op een schip dat gemakkelijk kapseist is het niet gebruikelijk een topzeil te voeren, omdat het op het water met een geringe verhoging van de windsterkte al in de problemen kan komen.


 

 

 

 

 

Zo gaat mijn topzeil er uit zien, alleen wordt het mijne spierwit.

 

Het is niet groot, maar wordt ingezet bij heel weinig wind. Hierdoor wordt het totale zeiloppervlak vergroot en het zeil wordt hoger - ook belangrijk - en zo wordt optimaal gebruik gemaakt van elk beetje wind.

 

Eerst wordt het zeil genaaid en daarna worden de rondhouten voor het topzeil gemaakt en worden kleine boorgaten aangepast aan de afmetingen van het zeil.

 

Aan de onderkant van het kleinste rondhout zit een gaatje, waar straks de sjorringen door lopen en op zekere hoogte door het langste rondhout is ook een gat geboord.

 

Zoals je op de foto hiernaast ziet, zitten die gaatjes vlak bij elkaar, voor de onderlinge aanhechting van de rondhouten en ook de spandraadjes voor het zeil lopen erdoor.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het topzeil is geknipt en wordt op dezelfde wijze genaaid als de andere twee zeilen. Door de verticale zijde en onderzijde komt koord; de lijzijde (de achterkant van het zeil) wordt de schuin lopende naad rechts boven, zonder koord!


 

 

 

 

 

 

Hier is de hoekversteviging geplaatst, die met de zoom mee genaaid wordt.

 

 

 

De versteviging is dubbelgevouwen stof, dus totaal wordt dit deel van het zeil 3 lagen dik. Alles ook nog eens gelijmd met textiellijm, dus het kan echt wel een stootje hebben.

 

Alleen het koord moet er nog in en dan kan er genaaid worden.


 

 

 

Het topzeiltje is genaaid en met lussen om beide uiteinden van de rondhouten vastgehaakt.

Aan de onderzijde worden beide rondhouten met elkaar verbonden met draad, dat door de gaatjes loopt.

Ook de spandraden van het zeil lopen door deze gaatjes.

 

Onder in het staande rondhout komt een stalen haakje, dat straks in een oog aan de mast wordt gehaakt.

Aan het staande hout komt een touwlusje dat, in een acht gedraaid, naar beneden over de mast wordt geschoven.


 

 

 

 

 

 

Dit is een foto uit de video genomen, die het touwlusje verduidelijkt. Het lusje wordt een slag gedraaid, zodat er een 8 ontstaat. De linker helft van de 8 wordt nu over het uiteinde van de mast naar beneden geschoven en zo wordt het topzeil vast tegen de mast bevestigt en in feite wordt zo ook de mast een stuk verlengd.

 

Beide uiteinden van de rondhouten van het topzeiltje zijn dunner gemaakt, zodat de lus van het zeil erover geschoven kan worden en blijft hangen tegen het dikkere deel.